Dia Rapor Tasarımı

Rapor Tasarımı (rpr3201)

 

Rapor Tasarımı (Ekran)

Ekran Kodu: rpr3201

Menü: Raporlama + Rapor Listesi + Rapor Parametre Ekranı + Rapor Tasarımı

 

Basılacak bir raporun şablonu bu ekranda oluşturulur. Editör içerisinde tasarım yapmak için gereken temel işlemler çerçeve, alan ve yazı nesnesi eklemektir. Alanlar, değerleri rapor oluşturulurken belli olan nesnelerdir.

 

Çerçeveler

Rapor çerçeveleri, bir rapor sayfasındaki belli alanları göstermektedir. Bu çerçeveler sayfanın numarasına göre aşağıdaki gibi alt alta birleştirilir. Bu çerçevelerin hepsinin birden kullanılması zorunlu değildir. Rapor tasarlayıcı, ihtiyacı olan çerçeveleri kullanmalıdır.

 

İlk Sayfa: Sayfa Üst Bilgisi, Rapor Başlığı, Sayfa Başlığı, Rapor Satırları, Sayfa Altlığı, Sayfa Alt Bilgisi

 

Ara Sayfalar: Sayfa Üst Bilgisi, Sayfa Başlığı, Rapor Satırları, Sayfa Altlığı, Sayfa Alt Bilgisi

 

Son Sayfa: Sayfa Üst Bilgisi, Sayfa Başlığı, Rapor Satırları, Sayfa Altlığı, Rapor Altlığı, Sayfa Alt Bilgisi

 

Bu çerçevelerin kullanım amaçları ise aşağıdaki gibidir.

 

Sayfa Üst Bilgisi: Bir raporda her sayfanın en üstünde bulunan alandır. Bu alan daha çok sayfa numarası ve firma ünvanı için kullanılır.

 

Rapor Başlığı: Raporun sadece ilk sayfasının üstünde yer alan alandır. Bu kısım daha çok raporu alınan bir kaydın bilgileri için kullanılır. Örneğin Cari Hesap Ekstresi raporunda, cari kart ile ilgili detayların verildiği alandır

 

Sayfa Başlığı: Raporun her sayfasında bulunan Rapor Satırları’nın hemen üstündeki alandır. Bu alan özellikle ara sayfalarda sayfanın üstünde yer alır. Bu çerçeve daha çok Rapor Satırları’ndaki kolonların başlıkları için kullanılır.

 

Rapor Satırları: Raporun satır alanları için kullanılır. Bir faturadaki kalemler ya da hesap

ekstresindeki hareketler bu çerçeve içerisinde gelir. Bu çerçevede yapılan tasarım, tek bir satırın tasarımıdır.

 

Sayfa Altlığı: Her sayfanın altında bulunur. Rapor Satırları’nın hemen altında yer alır. Bu nedenle satırlardaki sayısal değerlerin toplamları bu çerçevede kullanılır.

 

Rapor Altlığı: Raporun son sayfasında sayfanın altında bulunur. Genellikle satırlardaki sayısal alanların, rapor bazında toplamlarının gösterilmesi için kullanılır.

 

 

Sayfa Alt Bilgisi: Rapordaki her sayfanın en altında bulunur. Bu çerçeve genelde kullanılmaz. Eğer sayfa numaralarının sayfanın en altında gelmesi isteniyorsa ya da firma ile ilgili telefon numaralarının yazılması gerekiyorsa, bu çerçeve kullanılabilir.

 

Ayarlar

 

Tasarım ile ilgili ayarların yapılmasını sağlar. Ayarlar penceresi F5 kısayol tuşu veya Simge Bar’ındaki Ayarlar fonksiyonu ile açılır. Ayarlar kısmındaki değerler, grafik tasarımlar için milimetre (mm) cinsinden girilirken, karakter tabanlı tasarımlar için karakter cinsinden girilir. Ayarlar penceresi aşağıdaki ayarların yapılabilmesini sağlar.

 

Sayfa Boyu: Üretilecek çıktıdaki sayfanın boyunu belirtir. A4 kağıt boyu 290 mm’dir. Bir delikli kağıdın boyu ise 60 karakterdir.

 

Sayfa Genişliği: Üretilecek çıktıdaki sayfanın genişliğini belirtir. A4 kağıt genişliği 210 mm’dir. Bir delikli kağıdın genişliği ise 136 karakterdir.

 

Yazıcı Tercihi: Yazdırma sırasında hangi tür yazıcının seçili geleceğini belirtir. Grafik tasarımlarda, sadece M. Püskürtmeli ve Lazer seçeneği vardır.

 

Sayfa Sonu Bas: Bu seçenek sadece karakter tabanlı tasarımlarda kullanılır. Nokta vuruşlu yazıcılarda, bir sayfa bittiğinde, yazıcı belli bir satır atlayarak, sonraki sayfaya yazmaya başlar. Eğer standart olmayan bir delikli sayfa kullanılıyorsa, sonraki sayfaya geçişlerde kaymalar meydana gelmektedir. Bu seçenek Hayır olarak işaretlendiğinde sayfa sonlarında, sayfa sonu bilgisi yazıcıya gönderilmez. Rapor tasarlayıcı, sonraki sayfaya doğru şekilde geçilmesi için, Rapor Altlığı çerçevesinin sonunda yeteri kadar boş satır bırakmalıdır.

 

Sayfa Yönü: Eğer yapılan tasarım, kağıdı yatay olarak kullanan bir tasarım ise, buradan Sayfa Yönü, Yatay olarak seçilmelidir. Buradan seçilen değer, yazdırma sırasında Yazıcı Ayarları penceresinde seçili olarak gelecektir.

 

Baskı Renkleri: Hazırlanan tasarımın yazdırılırken, renkli ya da siyah beyaz olarak nasıl basılacağını belirtir. Bu seçenek yazdırma sırasında kullanıcı tarafından değiştirilebilir.

 

Şeritli Satırlar: Bu seçenek Evet seçildiği zaman rapor satırlarındaki satırların zeminleri birer kayıt atlamak suretiyle renkli çizilir. Bu şeritler, satırlardaki kayıtların okunmasını kolaylaştırır. Bazı raporlarda bu özellik, raporun yapısı ya da kartuş tasarrufu maksadıyla kaldırılmak istenirse buradan Hayır olarak işaretlenir

 

Şerit Başlangıç ve Şerit Bitiş: Çizilen şeritlerin sayfanın neresinden başlayıp, neresinde biteceğini gösterir. Tablo içine konulan rapor satırlarında, şeritlerin tablo dışına taşmaması için buradan ayarlama yapılabilir.

 

Kağıt Türü: Yazıcı çıktısının hangi tür kağıda alınacağını belirtir. Bu seçenek sadece M. Püskürtmeli ve Lazer yazıcılara alınan çıktılar için çalışır.

 

Sol Boşluk: Rapor çıktılarının burada belirtilen değer kadar sağa kaydırılmasını sağlar. Özellikle delgeç ile delmek için sayfanın solunda bırakılması gereken boşluk, bu özellik ile kolayca ayarlanabilmektedir.

 

 

 

Kopya Sayısı: Eğer bu tasarım ile alınan raporlarda, çoğu zaman birden fazla kopya bastırılıyor ise ve her seferinde bunun Yazıcı Ayarları penceresinden seçilmesi zor geliyorsa, buradan kopya sayısı ayarlanır. Bu sayede çıktı alınırken, burada seçilen değer, Yazıcı Ayarları ekranında yazılı olarak gelir.

 

Son Kalem Satırı: Bazı çıktılarda Rapor Satırları ile altındaki çerçeve arasında boş satır bırakılması gerekebilmektedir. Özellikle matbu evrağa basılan fatura gibi çıktılarda bu durumla çok karşılaşılmaktadır. Bu tür çıktılarda Rapor Satırları’nın (Fatura Kalemleri) sayfada yazılabileceği son satır buraya girilir.

 

Alan ve Nesne Eklenmesi

 

Alan listesinde bulunan bir alanı editöre eklemek için, alanın üzerinde, farenin sol tuşuna basılır ve tuş bırakılmadan alan konulacağı editöre sürüklenir, daha sonra farenin tuşu bırakılır. Eğer alan, editör üzerine tam olarak bırakılmazsa, alan oluşturulmaz. Yazı Nesnesi eklemek için simge barında bulunan Yazı Nesnesi düğmesine basılır ve editör üzerinde farenin sol tuşu basılı olacak şekilde kullanıcı editör alanın üzerinde bir dikdörtgen çizerek nesnenin kaplayacağı yeri belirler. Farenin sol tuşu bırakıldıktan sonra nesne oluşturulur. Daha sonra nesneye çift tıklanarak ya da en sağda bulunan Özellikler tablosundan alanın yazısı değiştirilebilir. Tasarıma daha çok nesne (Resim, Barkod, Formül, Çizgi, Dikdörtgen) eklemek için aşağıdaki Simge Bar’ı fonksiyonlarına bakılabilir.

 

Nesne Seçimi

 

Editör içerisindeki bir nesneyi seçmek için fare ile nesnenin üzerine tıklanması yeterlidir. Bu işlemi yapmak için editörün seçim modunda olması gerekmektedir. Eğer editör seçim modunda değilse, Simge Bar’ındaki fare simgesi ile seçim moduna alınabilir. Seçim modunda olmayan bir editörde, Simge Bar’ındaki Yazı Nesnesi, Resim, Barkod, Formül, Çizgi veya Dikdörtgen simgelerinden biri seçilidir. Bir nesnenin seçili olması o nesne üzerinde işlem yapılmasına olanak sağlar. Seçili nesnenin özellikleri, yerleri ve boyutları değiştirilebilir veya seçili nesne editörden tamamen silinebilir. Seçilmiş bir nesnenin etrafında kesikli kırmızı çizgi belirir. Düz Çizgi ve Dikdörtgen nesnelerinin ise çizgileri kırmızı olur. Ayrıca seçili nesnelerde, nesnelerin köşelerinde ve kenarlarında boyutlandırma amaçlı, kırmızı küçük kareler belirir.

 

Toplu Nesne Seçimi

 

Toplu nesne seçmek için de editörün Seçim Modunda olması gerekmektedir. Birden fazla nesneyi seçmek için iki farklı yol vardır.

 

Klavyedeki Ctrl (Control) tuşuna basılı tutulur ve Ctrl tuşu bırakılmadan nesneler üzerine

farenin sol tuşu ile tıklanır. Tıklanan nesneler seçili hale gelir.

 

Editör içerisinde boş bir yere farenin sol tuşu ile basılır ve farenin tuşu bırakılmadan fare sürüklenir. Farenin ilk basıldığı yer ile sürüklendiği yer arasında bir seçim dikdörtgeni oluşur. Bu dikdörtgen ile kesişen tüm nesneler otomatikman seçili hale gelir.

 

Nesnelerin Yerlerinin Değiştirilmesi

Nesne veya nesnelerin hareket ettirilmesi için istenilen nesneler seçili hale getirilir. Seçili olan nesnelerden herhangi birine farenin sol tuşu ile tıklanır, farenin sol tuşu bırakılmadan fare sürüklenir. Seçili olan nesneler de fare ile birlikte hareket edecektir. Nesneler seçildikten sonra klavyedeki ok tuşları ile nesneler oynatılabilir.

 

Nesnelerin Boyutlarının Değiştirilmesi

 

Bir nesnenin boyutlarının değiştirilebilmesi için editörün seçim modunda olması gerekmektedir ve boyutları değişecek nesnenin seçili olması gerekmektedir. Seçili olan nesnelerin köşelerinde ve kenarlarında boyutlandırma kareleri vardır. Bu karelere farenin sol tuşu ile basılı tutarak, fareyi sürüklediğimizde, nesne de farenin olduğu yere doğru büyüyüp, küçülecektir. Birden fazla nesneyi, aynı anda başka bir nesnenin boyutlarına getirmek için Simge Bar’ındaki Boyut Fonksiyonları ’na bakılmalıdır.

 

Nesnelerin Silinmesi

 

Silinmek istenilen nesneler seçildikten sonra, klavyeden Del (Delete) tuşuna basılır veya Simge Bar’ındaki Sil fonksiyonuna tıklanır.

 

Simge Bar’ı

 

Rapor Tasarımı ekranının en üstünde simgelerin olduğu bir bar vardır. Bu barda tasarım yapan kullanıcının kısa yoldan ulaşabileceği fonksiyonlar vardır. Sırasıyla bu fonksiyonlar:

 

Dosya Fonksiyonları

 

Yeni Tasarım: Mevcut tasarım üzerindeki çerçeveleri ve nesneleri siler ve boş bir tasarım açar.

 

Dosyadan Aç: Daha önceden dosyaya kaydedilmiş bir tasarımı açar.

 

Dosyaya Kaydet: Yapılan tasarımın yedekleme veya başkasına gönderme amaçlı olarak kaydedilmesini sağlar.

 

İşlem Fonksiyonları

 

Geri Al: Tasarım editöründe son yapılan işlemi geri alır. Yanlışlıkla silinmiş bir nesnenin geri getirilmesi veya yeri değiştirilmiş bir nesnenin eski yerine konulması bu fonksiyon ile yapılabilir.

 

İleri Al: Geri Al ile iptal edilmiş olan son işlemi tekrarlar. İstenilenden fazla geri alınan işlemlerin yeniden yapılacağı zaman kullanılır.

 

Sil: Seçili olan nesne veya nesneleri siler.

 

Ayarlar: Tasarım ile ilgili genel ayarların yapılmasını sa ̆glar.

 

 

 

 

 Nesne ve Pencere Fonksiyonları

 

Seçim: Yazı, resim, barkod, formul, çizgi ve dikdörtgen seçimlerinden biri seçildiğinde, editör o nesnenin eklenmesi ya da çizilmesi moduna geçer. Tekrar seçim moduna dönmek için bu düğme kullanılır.

 

Alanlar: Editörün sol tarafındaki Alanlar listesini açıp kapatır.

 

Yazı Nesnesi: Tasarıma elle yazılacak bir yazıyı eklemek için kullanılır. Bu seçenek seçildikten sonra, farenin sol tuşu basılı olacak şekilde kullanıcı editör alanın üzerinde bir dikdörtgen çizerek alanını kaplayacağı yeri belirler. Farenin sol tuşu bırakıldıktan sonra alan oluşturulur. Daha sonra alana çift tıklanarak, alanın içindeki yazı değiştirilebilir ya da en sağda bulunan Özellikler tablosundan alanın yazısı değiştirilebilir.

 

Resim Ekle: Tasarıma resim eklenmesini sağlar. Resim ekleme de Yazı Nesnesi gibi editöre eklenir. Resim nesnesi eklendikten sonra, alana konacak resim istenirse, kullanıcının bilgisayarındaki bir resimden seçilebilir ya da kayıtlar içindeki (Örnek: Malzeme Resmi) bir resimden oluşturulabilir. Kullanıcı bilgisayarından bir resim konmak istendiğinde, resim nesnesi üzerine çift tıklanır veya resim nesnesine bir kez tıklandıktan sonra Özellikler penceresindeki Resim Seç seçeneğine tıklanır. Düzgün olarak seçilmiş bir resim, resim nesnesi üzerinde hemen görüntülenecektir. Kayıtlar içindeki malzeme resmini kullanmak için Resim Nesnesi seçili iken Özellikler içindeki Alan Seç seçeneği seçilir. Bu alan seçildikten sonra resim nesnesine uygun alanlar gelecektir. Buradan Malzeme Resmi seçilebilir. Malzeme Resmi sadece Malzeme Etiketi/Barkodu Basımı tasarımlarında görünür. Alan olarak seçilen resimler editör üzerinde anında gözükmez. Raporların gösterildiği ekran ve yazıcı çıktılarında gözükür.

 

Barkod Ekle: Rapor içerisinde bir barkod basılmak istenildiğinde bu alan editöre eklenir. Barkod da Resim ve Yazı alanları gibi editöre eklenir. Barkod üzerindeki değer istenirse elle yazılır, istenirse de Özellikler penceresi içinden Alan Seç seçeneği ile barkodun üzerindeki değer, kayıtlarla ilişkilendirilir.

 

Formül Ekle: Rapor alanları içerisinde olmayan ama mevcut alanlara uygulanan dört işlem ile elde edilebilecek yeni alanlar için kullanılır. Formül Alanları, editöre Yazı Nesnesi gibi eklenmektedir. Alan eklendikten sonra, alanın Özellikler penceresi altındaki Formül özelliğine tıklanarak formül tanımlanabilir. Açılan formül penceresi içerisinde, kullanılabilecek sayısal alanlar gösterilir. Alanlara çift tıklanarak, formül kısmına alanların eklenmesi sağlanır. Daha sonra elle ya da yine fare ile dört işlemler seçilebilir. Ayrıca elle belli sabit sayılar da formüle eklenebilir. Örneğin Fiyat1 alanının %20’sini gösteren bir alan olu ̧sturulmak istenildiğinde, eklenen formül alanının formül kısmına [Fiyat1] * 0.2 yazılır.

 

Düz Çizgi: Editöre düz bir çizgi eklemenizi sağlar. Çizginin eklenmesi için bu seçenek seçilir ve daha sonra çizginin bir ucunun başlayacağı yere fare ile tıklanır, farenin tuşu bırakılmadan çizginin diğer ucunun olduğu yere kadar fare sürüklenir. Çizginin istenilen yere kadar çizilmesinden sonra fare tuşu bırakılır. Çizginin yatay ya da dikey olması farenin hareketine göre otomatik olarak belirlenir. Sadece yatay veya dikey çizgi çizilebilir. Eğik çizgilere izin verilmemektedir.

 

Çerçeve: Tasarımda dört adet çizgi ile oluşturulabilecek çerçevelerin tek seferde daha kolay bir şekilde çizilmesini sağlar. Çerçeve çizilmesi Yazı ya da Resim Nesnesi eklenmesi gibi yapılır.

 

 

Nesne Özellikleri: Editör içerisinde herhangi bir nesne ya da nesneler seçildiğinde bu nesnelerin değiştirilebilir özellikleri sağdaki Özellikler penceresinde görünür. Buradan kullanıcı, kendi isteğine uygun olarak bu özellikleri değiştirir. Bazı durumlarda, Özellikler penceresi, editörün daha iyi görünebilmesi amacıyla kapatılmak istenebilir. Bu seçenek, Özellikler penceresinin açılıp kapanmasını sağlar.

 

Yerleştirme Fonksiyonları

 

Karelere Yasla:

Seçili nesneleri en yakınlarındaki karelere yaslar. Bu kareler editör etrafında

bulunan çerçeveye göre çizilir. Bu karelerin büyüklükleri en üstte bulunan simge barının en

sağındaki nesne ile ayarlanır. Karelerin boyları 1 mm ile 10 mm arasında ayarlanabilir.

 

Sola Yasla:

Seçili nesnelerin en sol noktalarını en solda bulunan nesneye göre ayarlar. Bu

fonksiyon özellikle alt alta konulan alanların, sol taraflarının aynı hizaya çekilmesi için

kullanılır.

 

Üste Yasla:

Seçili nesnelerin en üst noktalarını en üstte bulunan nesneye göre ayarlar. Bu

fonksiyon özellikle yan yana konulan alanların, üst taraflarının aynı hizaya çekilmesi için

kullanılır.

 

Alta Yasla:

Seçili nesnelerin en alt noktalarını en altta bulunan nesneye göre ayarlar. Bu

fonksiyon özellikle yan yana konulan alanların, alt taraflarının aynı hizaya çekilmesi için

kullanılır.

 

Alta Yasla: Seçili nesnelerin en sağ noktalarını en sağda bulunan nesneye göre ayarlar. Bu fonksiyon özellikle alt alta konulan alanların, sağ taraflarının aynı hizaya çekilmesi için kullanılır.

 

Yatay Ortala: Seçili nesnelerin orta noktalarını yatay olarak ortalar.

 

Dikey Ortala: Seçili nesnelerin orta noktalarını dikey olarak ortalar.

 

Boyut Fonksiyonları

 

Otomatik Büyüt: Seçili nesnelerin boyutlarını otomatik olarak ayarlar. Yazı Alanlarında, yazıyı minimum kaplayacak şekilde alanın boyutlarını değiştirir. Resim alanlarında, resmin orijinal boyutuna göre alanın boyutlarını genişletir veya daraltır. Rapor ve Formül Alanlarında, alanın font bilgilerine göre, alanın yüksekliğini içindeki yazıyı minimum kaplayacak şekilde ayarlar.

 

Kareye Uyarla: Seçili nesnelerin, en yakınlarındaki karelere tam oturacak ̧sekilde daraltılmasını veya genişletilmesini sağlar. Bu işlemi hassaslaştırmak için kare boyları simge barının en sağındaki Cetvel Çizgileri ayarı ile değiştirilebilir.

 

En Dara Uyarla: Seçili nesnelerin genişliğini en dar olan nesneye göre küçültür. Özellikle alt alta dizilmiş bir çok nesnenin genişliğinin, en dar olan nesnenin genişliğine eşitlenmesi için kullanılır.

 

En Kısaya Uyarla: Seçili nesnelerin yüksekliğini en kısa olan nesneye göre küçültür. Özellikle yan yana dizilmiş bir çok nesnenin yüksekliğinin, en kısa olan nesnenin yüksekliğine eşitlenmesi için kullanılır.

 

En Uzuna Uyarla: Seçili nesnelerin yüksekliğini en uzun olan nesneye göre büyültür. Özellikle yan yana dizilmiş bir çok nesnenin yüksekliğinin, en uzun olan nesnenin yüksekliğine eşitlenmesi için kullanılır.

 

En Genişe Uyarla: Seçili nesnelerin genişliğini en geniş olan nesneye göre büyültür. Özellikle alt alta dizilmiş bir çok nesnenin genişliğinin, en geniş olan nesnenin genişliğine eşitlenmesi için kullanılır.

 

Diğer

 

Cetvel Çizgileri: Cetvel hassasiyeti normalde 5 mm olarak ayarlıdır. Bu nesne ile bu ayarı 1 mm ile 10 mm arasında başka bir ayar yapılabilir. Cetvel hassasiyeti editör üzerindeki karelerin de değişmesini sağlar. Bu ayarlar değiştirilerek Karelere Yasla ve Karelere Uyarla fonksiyonları daha işlevsel hale getirilir. Nesnelerin yerlerinin cetvele göre hesaplanması daha kolaylaştırılabilir.

 

Nesne Özellikleri

 

Editöre eklenen nesnelerin özellikleri editörün sağ tarafında bulunan Nesne Özellikleri penceresinden değiştirilebilir. Nesne özellikleri penceresi, seçili nesnelere göre otomatik olarak ilgili özellikleri listeler. Eğer birden fazla nesne seçili ise bu nesnelerin ortak özellikleri listelenir. Eğer seçili nesnelerin özellik değerleri farklı ise, özellik penceresinde ilgili değer boş gelir. Nesnelerin özelliklerinin açıklaması aşağıdaki gibidir.

Yazı Nesnesi Özellikleri

Alan Yazısı: Yazı nesnesinin üzerinde ne yazdığını gösterir. Nesne üzerinde yazan yazı, nesne üzerine çift tıklanarak değiştirilebildiği gibi buradan da değiştirilebilir.

 

Yatay Yaslama: Nesnenin üzerindeki yazının yatay olarak hangi tarafa yaslanacağı ayarlanır. Sağa olarak seçilmiş bir nesnede, nesnenin üzerindeki yazı, nesnenin kapladığı alana göre sağa yaslı olarak gelir.

 

Dikey Yaslama: Nesnenin üzerindeki yazının dikey olarak hangi tarafa yaslanacağı ayarlanır. Üste olarak seçilmiş bir nesnede, nesnenin üzerindeki yazı, nesnenin kapladığı alana göre üste yaslı olarak gelir.

 

Sözcük Kaydır: Nesne üzerindeki yazı, yatay olarak nesnenin alanına sığmıyorsa, bu seçenek Evet yapılarak, kelimelerin aşağıya kaydırılması sağlanır. Özellikle yazının birden fazla satır olabileceği büyük alanlarda kullanılır.

 

Font: Nesne üzerindeki yazının hangi font ile yazılacağını belirtir.

 

Font Boyu: Nesne üzerindeki yazının fontunun büyüklü ̆günü belirtir. Font boyları 6pt ile 72pt arasında değişir. Bu aralıktaki tüm değerler font boyu olarak kullanılamaz.

 

 

Font Koyuluk: Nesne üzerindeki yazının koyu olup olmayacağını belirtir. Normal ve Koyu seçenekleri kullanılabilir.

 

Font Eğiklik: Nesne üzerindeki yazını eğik olmayacağını belirtir. Normal ve Eğik seçenekleri kullanılabilir.

 

Zemin Rengi: Nesnenin kapladığı alanın tamamının zemin rengini seçmede kullanılır. Eğer bir renk seçili ise, seçilmiş olan renk bir dikdörtgen içerisinde gözükür. Renk seçmek için, değer bölümüne tıklanır ve çıkan [...] düğmesine basılır. Buradan kullanıcı, sistemde tanımlı olan bütün renkleri görür ve ayarlar. İlgili renk seçildikten sonra OK seçeneğine basılır, eğer renk seçilmekten vazgeçilir ise Cancel ile seçim yapılmadan renk penceresi kapatılır. Daha önceden seçilmiş bir rengi kaldırmak için renk seçme adımları uygulanır ve açılan renk penceresinden Beyaz Renk seçilir.

 

Kalem Rengi: Kalem Rengi, yazı nesneleri için yazının rengini belirtir. Renk seçimi ve iptali Zemin Rengi açıklamasındaki gibidir.

 

Çerçeve Çiz: Bu seçenek Evet olarak seçildiği zaman, yazı nesnesinin kapladığı alanın etrafına bir çerçeve çizilir.

 

Alan Adı: Alanın adını gösterir.

 

Yatay Yaslama: Nesnenin üzerindeki yazının yatay olarak hangi tarafa yaslanacağı ayarlanır. Sağa olarak seçilmiş bir nesnede, nesnenin üzerindeki yazı, nesnenin kapladığı alana göre sağa yaslı olarak gelir. Sayısal alanlarda, değerlerin genel sağa yaslı gelmesi sağlanır.

 

Dikey Yaslama: Nesnenin üzerindeki yazının dikey olarak hangi tarafa yaslanacağı ayarlanır. Üste olarak seçilmiş bir nesnede, nesnenin üzerindeki yazı, nesnenin kapladığı alana göre üste yaslı olarak gelir.

 

Sözcük Kaydır: Nesne üzerindeki yazı, yatay olarak nesnenin alanına sığmıyorsa, bu seçenek Evet yapılarak, kelimelerin aşağıya kaydırılması sağlanır. Özellikle yazının birden fazla satır olabileceği büyük alanlarda kullanılır.

 

Font: Nesne üzerindeki yazının hangi font ile yazılacağını belirtir.

 

Font Boyu: Nesne üzerindeki yazının fontunun büyüklü ̆günü belirtir. Font boyları 6pt ile 72pt arasında değişir. Bu aralıktaki tüm değerler font boyu olarak kullanılamaz.

 

Font Koyuluk: Nesne üzerindeki yazının koyu olup olmayacağını belirtir. Normal ve Koyu seçenekleri kullanılabilir.

 

Font Eğiklik: Nesne üzerindeki yazını eğik olmayacağını belirtir. Normal ve Eğik seçenekleri kullanılabilir.

 

Zemin Rengi: Nesnenin kapladığı alanın tamamının zemin rengini seçmede kullanılır. Eğer bir renk seçili ise, seçilmiş olan renk bir dikdörtgen içerisinde gözükür. Renk seçmek için, değer bölümüne tıklanır ve çıkan [...] düğmesine basılır. Buradan kullanıcı, sistemde tanımlı olan bütün renkleri görür ve ayarlar. İlgili renk seçildikten sonra OK seçeneğine basılır, eğer renk seçilmekten vazgeçilir ise Cancel ile seçim yapılmadan renk penceresi kapatılır. Daha önceden seçilmiş bir rengi kaldırmak için renk seçme adımları uygulanır ve açılan renk penceresinden Beyaz Renk seçilir.

 

Kalem Rengi: Kalem Rengi, yazının rengini belirtir. Renk seçimi ve iptali Zemin Rengi açıklamasındaki gibidir.

 

Çerçeve Çiz: Bu seçenek Evet olarak seçildiği zaman, nesnenin kapladığı alanın etrafına bir çerçeve çizilir.

 

İlk Karakter, Son Karakter: Eğer bu alan için gelen de ̆gerin sadece belli bir kısmı kullanılmak isteniyorsa, o zaman bu alana kullanılacak kısmın hangi karakterden başlanacağı yazılmalıdır. Örneğin TC Kimlik Numarası diye bulunan bir alanın sadece ilk 3 karakteri kullanılacaksa, İlk Karakter özelliğine 1 Son Karakter özelliğine ise 3 yazılır.

 

Küsürat: Bu özellik sadece sayısal alanlarda gözükmektedir. Alanın değeri olarak gelen sayı, bu özellikte belirtilen küsürata göre gösterilir. Örneğin bir malzemenin Fiyat1 alanının değeri 15 olsun, eğer bu özellik 2 olarak olarak ayarlanmış ise. Çıktılarda bu alan 15.00 olarak gösterilir.

 

Yuvarlama:

Küsürat özelliğindeki rakamdan daha fazla küsüratı olan bir de ̆gerin, gösterimi

sırasında ne yapılacağını gösterir. Örneğin 18.677 olarak gelen bir de ̆ger, seçeneklere göre

aşağıdaki değerleri alır.

Olsun: 18.68

Olmasın: 18.67

 

Gösterim:

 

Rakamla: Alanın gelen değerinin rakamlarla gösterilmesini sağlar.

 

Yazıyla(Döviz Türü): Alanın gelen de ̆gerinin yazı ile gösterilmesini sağlar. Yazı ile göster hep parasal değerler için kullanılmalıdır. Çünkü de ̆ger sonuna Avro ve Sent gibi değerler eklenmektedir.

 

Sıfıra Eşitse: Alanın değerinin sıfır (0) gelmesi durumunda yapılacak işlemi belirtir.

 

Göster: Gelen sıfır değeri, küsürata göre formatlanır ve gösterilir.

 

Gösterme: Hiç bir değer gelmemiş gibi alanın yeri boş bırakılır. Özellikle çok fazla sıfır olan bir çıktıda, diğer sayısal değerlerin rahat seçilebilmesi için kullanılır.

 

Gruplamada: Rapor parametre ekranında, raporda gruplanma yapılması istenmişse, satır alanlarındaki sayısal alanlar için kullanılır.

 

Toplam Alma: Grup sonlarında, ilgili sayısal alanın grup toplamının alınmayacağını belirtir. Eğer satırdaki hiç bir alanın grup toplamı alınmazsa, grup sonlarında grup altlığı oluşturulmaz.

 

Alt Toplam Al: Grup sonlarında, ilgili sayısal alanın grup toplamının gösterilmesini sağlar. Gösterilen alanın formatlanması (Küsürat ve Yuvarlama) bu alanınki ile aynı yapılır.

 

Liste İndeksi: Bazı alanlardan bir raporda sayısı belli olmayacak kadar çok olabilir. Örneğin bir malzemeye istenildiği kadar barkod tanımlanabiliyor. Bu barkodların her biri için rapora alan koymak mümkün değildir, çünkü hangi malzemenin basılacağı bilinmemektedir. Bu tür verilerde, rapora tek bir alan konur ve kullanıcının bu verilerden hangisini kullanacağı bu seçenek ile seçilir. Bu seçenek sadece liste türü alanlar için gözükür. Örnek: Fatura Çıktısı’ndaki Malzeme Barkodları alanı.

 

Resim Nesnesi Özellikleri

 

Yatay Yaslama: Alan içerisindeki resmi, yatay olarak istenilen tarafa yaslı getirir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için Resim Boyu seçeneğinin Kendi Boyu olarak seçili olması gerekmektedir.

 

Dikey Yaslama: Alan içerisindeki resmi, dikey olarak istenilen tarafa yaslı getirir. Bu özelliğin kullanılabilmesi için Resim Boyu seçeneğinin Kendi Boyu olarak seçili olması gerekmektedir.

 

Resim Boyu:

 

ÇerçeveBoyu: Bu seçenek seçildiği zaman, resim nesnesinin boyutları değiştiğinde resim

de nesnenin boyutlarına göre büyültülür ve küçültülür.

 

Kendi Boyu: Bu seçenek seçildiği zaman, resmin boyutları hep aynı kalır, eğer alan resimden daha küçük ise, bu durumda yaslama kriterlerine göre resmin belli bir miktarı gösterilir.

 

Kenar Oranları:

Sabit: Bu özellik, sadece Resim Boyu seçeneği, Çerçeve Boyu olarak seçilmiş ise çalışır. Eğer bu seçenek seçilmiş ise resim nesnesinin boyutları değiştikçe, resim kendi kenar oranlarını korur. Örneğin 4:3 oranında bir resim 16:9 oranında bir alan içindeyse, resmin şekli bozulmaz. Resmin yeri ise yaslama kriterlerine göre ayarlanır.

 

Çerçeveye Uyarla: Bu özellik, sadece Resim Boyu seçeneği, Çerçeve Boyu olarak seçilmiş ise çalışır. Eğer bu seçenek seçilmiş ise resim nesnesinin boyutları değiştikçe, içindeki resim de nesnenin boyutlarına göre esnetilir.

 

Zemin Rengi: Resim, resim nesnesi üzerindeki tüm yeri kaplamıyor ise, bu boş yerler için bir zemin rengi seçilmesini sağlar. Seçilmiş zemin rengini iptal etmek için Beyaz Renk seçilmelidir.

 

Resim Seç: Resim nesnesi için kullanıcının bilgisayarından bir resim seçilmesini sağlar.

 

Alan Seç: Resim nesnesinin resmi, kayıtlardaki bir resimden gelecekse, örneğin malzeme kartındaki malzeme resminden, buradan o alanın seçilmesi sağlanır. Alan seçmek için açılan pencerede sadece resim nesnesine uygun resimler görüntülenir.

 

Barkod Özellikleri

Sistem: Barkodun kodlama sistemini belirtir. Şu anda en yaygın olarak kullanılan EAN-13, EAN-8, Code39 ve Code128 türleri desteklenmektedir.

 

Rakamlar: Barkodun çizilmesi sırasında, rakamların da gösterilip gösterilmeyeceğini belirtir. Rakamların sığamayacağı kadar kısa olan barkodlarda, rakamlar otomatikman kaldırılır.

 

Barkod Kodu: Eğer barkodun numarası belli bir alandan gelmeyecek ve elle girilecek ise, bu alana barkodun kodu girilir.

 

Zemin Rengi: Barkodun zemin rengi için bir renk seçilmesini sağlar. Seçilmiş renklerin iptali için Beyaz Renk seçilmelidir.

 

Alan Seç: Barkodun kodu, eğer bir alandan gelecek ise bu özellikten ilgili alanın seçilmesini sağlar.

 

Formül Alanı Özellikleri

 

Formül alanı özellikleri Sayısal Alan Özellikleri ile aynıdır.

 

Düz Çizgi Özellikleri

Kalınlık: Çizginin kalınlığını belirtir. 1 ile 10 arasında bir değer girilmelidir. Girilen değer çizginin kaç nokta kalınlığında olduğunu gösterir. Nokta kalınlığı ekran için geçerlidir. Yazıcı çıktılarında, bu değer yazıcının çözünürlüğüne göre otomatik ayarlanır.

 

Çizgi Stili: Çizilen çizginin nasıl çizileceğini belirtir. Düz bir çizgi çizilebileceği gibi, kesik ve kesiklerden oluşan çizgiler de çizilebilir.

 

Çizgi Ucu: Çizginin uç kısımlarının nasıl olacağını belirtir. Yuvarlak uçlu çizgiler, kalınlığı kısa olan çizgiler, ekranda çözünürlükten (96 dpi) ötürü yuvarlak gözükmeyebilir. Bu tür çizgiler yazıcı çıktılarında (300-600 dpi) daha rahat ve güzel görünür.

 

Kalem Rengi: Çizginin renginin seçilmesini sağlar. Seçilmiş renklerin iptali için Beyaz Renk seçilmelidir.

 

Dikdörtgen Özellikleri

 

Çizgi Kalınlığı: Dikdörtgen çizgilerinin kalınlığını belirtir. 1 ile 10 arasında bir değer girilmelidir. Girilen değer çizginin kaç nokta kalınlığında olduğunu gösterir. Nokta kalınlığı ekran için geçerlidir. Yazıcı çıktılarında, bu değer yazıcının çözünürlüğüne göre otomatik ayarlanır.

 

Çizgi Stili: Dikdörtgen çizgilerinin nasıl çizileceğini belirtir. Düz bir çizgi çizilebileceği gibi, kesik ve kesiklerden oluşan çizgiler de çizilebilir.

 Köşe Şekli: Dikdörtgen köşelerinin düz veya elipsel(yuvarlak) olmasını sağlar.

Köşe Stili: Dikdörtgen köşelerindeki uçların çizim stillerini belirtir.

Kalem Rengi: Dikdörtgen çizgilerinin renklerini belirtir. Dikdörtgenin iç alanı boyanmamaktadır. İçi boyalı bir dikdörtgen kullanmak için, yazısı olmayan bir Yazı Nesnesi kullanılabilir.

TEKNİK BİLGİ
Proje Grup

Kavaklıdere Cd. No: 8/4
Ümraniye / İstanbul
info@jestbilgisayar.com
+90 216 412 00 00
Copyright © 2013 Proje Group